saray.se

Saray.se

tisdag 23 november 2010

Bankerna bedriver bondfångeri

Siten E24 har granskat 12 svenska fonder och råder kunderna att "flytta pengarna omedelbart"
E 24 menar att fonderna drivs som indexfonder men prissätts som aktivt förvaltade aktiefonder.
Jag tycker att mönstret är tydligt när det gäller bankens verksamhet: Leverera en produkt som ser ut som något bra och prissätt efter upplevd kundnytta, istället för att prissätta för den tjänst som man i verkligheten säljer. Självklart är detta en guldgruva för bankerna.
En indexfond är i princip gratis att administrera eftersom den bara behöver ha täckning för tradingkostnader och viss administration.
En aktivt förvaltad aktiefond kommer alltid att kosta mer eftersom den kräver dyrbar analys.
I praktiken så kommer de flesta aktivt förvaltade aktiefonderna att över tid prestera lika.
En fondförvaltare har normalt bara ca 3-5% i eget mandat av fondens kapital att placera för att försöka att vinna över de andra fonderna i samma kategori. Resten av fondkapitalet placeras i princip enligt index.
Enda sättet att slå övriga fonder är att köra Stock Picking, alltså att fritt kunna välja de bolag man tror på. Detta kan förstås slå åt båda håll, kraftig avvikelse nedåt vid dåligt placeringsval men ger också möjlighet att att slå index om man placerar rätt.
Om du ex. har en tro på Europa som region och vill placera där ska du därför inte välja en dyr aktiefond utan en billig indexfond
Andra artiklar i ämnet:
Flytta pengarna omedelbart
Så undviker du att bli lurad

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar